Magamról - HU

Retek László  NÉHÁNY SZÓ MAGAMRÓL

1967. szeptember 10-én születtem. Padén [vajdaság,Szerbia] élek és alkotok. Autodidakta festő vagyok. 1988 óta foglalkozom festészettel.

1993-tól öt nyáron (1993-1997) részt vettem a temerini "TAKT" (Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor) munkájában. Ott tanultam meg az alapokat, azonban a többi tudnivalót főleg önerőből sajátítottam el. A táborban való részvétel számomra meghatározó élmény volt. Az ott szerzett tapasztalatok és az alkotás öröme nagy hatással voltak rám, amiből a későbbiekben mindig tudtam erőt meríteni a további munkához. Akkor elköteleztem magam a művészetnek.

1993-tól évekig tagja voltam a nagykikindai "Livac" művelődési egyesületnek, ahol több csoportos tárlaton vettem részt.

1996-ban néhány művészetkedvelő barátommal szülőfalumban megalakítottuk a Takáts Rafael Magyar Kultúrkört, ahol fő célunknak a magyar hagyományápolást tűztük ki, de alkalmanként egy-egy képzőművész is kap kiállítási lehetőséget az egyesület székházában. 1997- 2003 közt az egyesület elnöke voltam és most is aktív tagja vagyok.

Festészetem a kezdetektől idáig, ahogy az lenni szokott, már több fázison átesett.A 90-es évek közepétől a figuratív festészet kezdett el érdekelni. Főleg az úgynevezett hétköznapi témákat festettem, mint zene, a tánc, a női akt.

2010-től egy új sorozaton dolgozom, amelyen az absztrakt expresszionizmus jegyei fedezhetőek fel. Itt kedélyállapotomtól függően a mű elkészülésének idejében a rejtett vagy nem rejtett szavak és mondatok és az azokat utánzó kalligrafikus vonalvezetések, gesztusok, ecsetírások együtt az én személyes írásommá válnak. Ezekbe a képekbe próbálom belevinni indulataimat, hangulatkitöréseimet ahol a fő hangsúly a lendületes ecsetjárásokban van.

Ha érdekli a munkám, vagy kérdése van, kérem, keressen meg!

Üdvözlettel: Retek László