O Meni - SRB

Retek László  NEKOLIKO REČI O MENI

Rođen sam 10. septembra 1967. godine. Živim i stvaram u Padeju. Ja sam slikar autodidact. Završio sam tehničku školu 1986 godine.

Slikarstvom se bavim od 1988 godine. Od 1993. pet godina sam učestvovao u radu likovne kolonije "TAKT" u Temerinu. Tamo sam naučio osnovne stvari, a sve ostalo savladao sam samostalno. Učešće u radu likovne kolonije je imalo veliki uticaj na mene, iz toga sam kasnije mogao da crpim snagu za dalji rad. Tada sam se posvetio umetnosti.

Od 1993.godinama sam bio član KUD "LIVAC" iz Kikinde, gde sam učestvovao na više kollektivnih izložbi.

Godine 1996. sa nekoliko prijatelja u rodnom selu formirali smo Mađarski Kulturni Krug" Takats Rafael", gde smo za glavni cilj odredili negovanje mađarske tradicije i kulture. Pored toga i umetnici povremeno dobijaju priliku da izlože svoje radove u prostorijama kulturnog kruga. Izmedu 1997-2003. bio sam predsednik društva a i dalje sam aktivan član.

Što se tiče mojih radova, u početku sam slikao pejzaže, ali sam brzo probao svet nadrealizma i apstrakta. Sredinom devedesetih je počelo da me interesuje figurativno slikanje. Uglavnom sam slikao takozvane opšte teme: kao muzika, ples i ženski akt.

Od 2010. godine radim na jednoj novoj seriji, gde se mogu prepoznati znaci apstraktnog ekspresionizma. Za vreme rada na slici, zavisno od mog trenutnog raspoloženja, skrivene reči i rečenice i njih imitirajuće kaligrafične linije, gestovi, pisanje četkom, sve zajedno postaju moj lični rukopis. U ove slike pokušavam da unesem svoju temperamentnost, promene i eksplozije raspoloženja, gde glavni fokus pada na što živahniji rad četke.

Ako ste zainteresovani za moj rad, ili imate bilo kakvih pitanja, molim kontaktirajte me.

Srdačan pozdrav: László Retek