O Meni - SRB

Retek László  NEKOLIKO REČI O MENI

Rođen sam 10. septembra 1967. Živim i radim u Padeju (Vojvodina, Srbija). U oblasti likovne umetnosti na samouk način se obrazujem od 1988. godine. Devedesetih godina, pet leta (1993-1997), bio sam aktivan član treće generacije Kampa likovnih umetnosti u Temerinu „TAKT“ (Temerinska kreativna radionica i kamp likovnih umetnosti). Tamo sam naučio osnove, ali ostalo sam naučio uglavnom sam. Pohađanje kampa za mene je bilo presudno iskustvo. Iskustvo koje sam tamo stekao i radost stvaranja imali su veliki uticaj na mene, iz čega sam uvek kasnije mogao da crpim snagu za dalji rad. Tada sam se posvetio umetnosti. Od tada, kao „slobodnjak“, pokušavam da što više povećam svoje profesionalne veštine, uz puno upornog i dubinskog rada.

Od početka do danas, moja kreativna aktivnost, kao što obično biva, prošla je nekoliko faza. Već neko vreme odabrao sam jedan od oblika slikanja gestama kao glavno sredstvo umetničkog samoizražavanja, u kojem sam pronašao kreativnu slobodu i rutinu, a u okviru toga zanima me pisanje, tekst i reč kao vizuelni znak. Za mene je slikanje istovremeno eksperiment, izazov, sloboda, patnja, vođena radoznalošću. U zavisnosti od mog raspoloženja, u vreme završetka dela, skrivene ili neskrivene reči i rečenice i kaligrafske linije, gestovi, potezi četke koji ih zajedno oponašaju postaju moje lično pisanje. Trudim se da u svoje slike ugradim svoje emocije i raspoloženja, gde je glavni fokus na energičnim potezima četke. Pokušavam da stvorim nešto novo, ili nešto staro, što u obliku poput ovog koje slikam nije ranije viđeno.

Najviše razmišljam i stvaram u serijama. Kada radim neku seriju, karakteristično je za mene povučen, umirljiv studijski rad, koji nekada traje i godinama, što je kod mene osnova za miran i uravnotežen rad.

 

Ako ste zainteresovani za moj rad ili imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte me!

S poštovanjem, Laslo Retek .